top of page
  • Foto van schrijverWebsters NV

Een tweede verblijf: waar kopen? Zwitserland, de ster van de sneeuwIn tegenstelling tot de andere besproken landen is Zwitserland niet goedkoop. Toch succesvol: een sterke munt, een strikt juridisch kader, een politiek stabiel klimaat. Meer is er niet nodig om de Belgen te verleiden, dit vastgoed garandeert veiligheid.

Het jeugdsentiment leidt vele welgestelde Belgen. KUMPEN CONCEPT

 

Wanneer we dan deze goed bewaarde bergen die zowel in de zomer als in de winter veel te bieden hebben toevoegen, in hoeverre we ons dit kunnen veroorloven, heeft deze plek alles van een gouden toevluchtoord. En vooral kanton Wallis is een succes omwille van zijn skigebied ”Les 4 Vallées”, het grootst geheel Zwitserse skidomein. Anzère, Crans Montana, Les Crosets, Nendaz, Thyon, Verbier en ook Zermatt, de ene telkens duurder dan de voorgaande.

“Vele Belgen hebben goede herinneringen aan Zwitserland, van toen ze jong waren en op sneeuwklasse gingen”, lacht architecte Liesbeth Kumpen, verantwoordelijke voor de Belgische en Nederlandse markt bij het Zwitsers ontwikkelingsbedrijf Horizon Montagne. Wanneer ze de pensioensleeftijd naderen, keren ze terug naar hun jeugdsentiment, en nemen ze deze jonge vrouw in vertrouwen bij het creëren van hun droom chalet.

 

Chalets en appartementen

“Omdat men graag kinderen en kleinkinderen om hen heen heeft en bij elkaar brengt, beogen Belgen die in Zwitserland een chalet kopen of bouwen naar een grote woning” zegt de architecte, wiens kantoor zich bevindt tussen Leuven en Brussel. “160 m2 is het minimum, voor vier tot vijf slaapkamers en drie tot vier badkamers, een groot terras op het zuiden en prachtige leefruimtes”.

Prijzen van 700 000 tot 6 miljoen Zwitserse frank, naar gelang de locatie tot 18 miljoen in Verbier. En we spreken hier nog niet over Zermatt, de duurste.

Zoals in Frankrijk beginnen de toeristische residenties hun publiek te vinden in Zwitserland. “Ik volg een project op bestaande uit 90 appartementen, gaande van twee tot vijf kamers verdeelt over negen individuele chalets”. Bevestigt Liesbeth Kumpen. “Dit resort omvat naast de directe toegang tot de skipiste, een restaurant, een spa-wellness, een catering service, een wasserij,… en wanneer de eigenaar geen gebruik maakt van zijn vastgoed geniet hij van een georganiseerd beheer die het goed verhuurd”. Dit alles vanaf 450.000 Zwitserse franken per appartement.

 

Het ABC van een aankoop

Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie. Om aanspraak te kunnen maken op een eigendom in zijn grondgebied moet aan vele voorwaarden worden voldaan. Ze worden gedetailleerd beschreven in de overeenkomst betreffende het vrije verkeer van personen (ALCP), ondertekend op 21 juni 1999 tussen Zwitserland en de EU, in de federale wetgeving (Lex Koller) en in de kantonnale wetgeving. De kantons hebben echter de grootste manoeuvreerruimte. Dit betekent, afhankelijk van hun situatie, dat niet alle goederen kunnen worden gekocht door een buitenlander die niet in Zwitserland woont.


Als de verkoop wordt toegestaan, is de volgende procedure relatief vergelijkbaar met de Belgische praktijk. Het begint met een memorandum van overeenstemming of een niet-bindende reservering en een klein bedrag te goeder trouw. De belofte van aankoop en verkoop die bindend is, wordt vervolgens vastgesteld door een notaris. Uiteindelijk volgt de authentieke akte die de verkoop afsluit. Belastingheffing is in Zwitserland meer aangepast: een overdrachtsbelasting van de marktwaarde van het onroerend goed, wordt geheven door de kantons (of gemeenten).


Geschreven door Frédérique Masquelier, (vertaald in het Nederlands) voor Le Vif, Express

81 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page